QueenEsküvő

A városban jártam

A városban jártam

2021-08-27 12:00     Szerző: Katulic Kitti - Fotográfus

Kertvárosi lányként mindennap hálát adok a természetért, ami körülvesz, fotózni mégis az egyik legnagyobb inspirációs forrásom a város. Hogy miért?
Ezer lehetőség van benne! Akármerre fordulok, az épített környezet beindítja a fantáziámat, legyen az egy szép kapualj, egy nyüzsgő kereszteződés,
egy csendes mellékutca vagy egy ódon gyártelep, mindnek megvan a maga stílusa. Egy jól kiválasztott városi séta maga a kincsesbánya a fotós szemének.

De nem csak én tudok fotósként kapcsolódni ezekhez a helyszínekhez. Amikor a párjaimmal leülünk megtervezni a jegyes- vagy az esküvői kreatív sorozatukat, mindig bedobom az urbanista témákat is nekik és hamar kiderül, hogy hozzájuk is ezer szállal kapcsolódik egy-egy hely. Itt élik a mindennapjaikat, itt születnek a legkedvesebb történetek is. A városban, amiben élnek.

Ez persze mindenkinek más. Dolgoztam már párral, aki budapesti, és azért kötődik, voltak párjaim vidéki nagyvárosokból is.
...

Voltak, akik Magyarországon kötötték össze az életüket és innen szerettek volna egy emlékmorzsát magukkal vinni, és voltak akik azért utaztak vissza velem egy városba, hogy újra átélhessék az töltött évek varázsát egy fotózás erejéig.

Van egy tévhit, vagy inkább társadalmi nyomás a párokon, hogy mindennek elegánsnak kell lennie, ami esküvővel kapcsolatos. Volt olyan menyasszonyom, akire a barátnői rászóltak, hogy nem szoknyában jött a jegyesfotózásra. Olyan tévhittel is találkozom, hogy a fotózásnak valami zöldben kell lennie. Én inkább azt mondom, önazonosnak kell lennie, és szerencsére ennek már egyre nagyobb tere van világszerte. Aki a hétköznapokban is elegáns, az persze a jegyesfotózásra is érkezzen úgy, a business casual ruhatárában és vele biztosan egy visszafogottabb, polgári helyszínt fogunk választani: kalsszikus városnegyedeket, patinás köztereket, márványtól roskadó szoborkerteket. Akik viszont a hétköznapjaikban inkább lazák, nekik inkább a bulinegyed artworkjei, romkocsmái lesznek otthonos közeg. Egy városnak ezer arca van, úgy, ahogy a bennük élő embereknek is. Mindenki megtalálhatja benne önmagát.

A fotózások gyakran kapcsolódnak személyes történetekhez. Olyan párnak, akiket feszélyez, hogy kamera előtt állnak, nagy
segítség lehet az ellazulásban, ha olyan helyszínt keresünk fel a fotózások során, ami kedves nekik valamiért: esetleg ott volt a lánykérés, ott csattant el az első csók. Ha netán maga az esküvő is egy városi helyszínen zajlik, adja magát, hogy a ceremónia után a közelben készítsük el az esküvői sorozatot.

Van egy olyat tévhit is, hogy csak jóidőben lehet fotózni. Ez persze nem igaz és nem is lenne lehetséges, hiszen nincs mindig ideális 25 fok, az élet viszont zajlik.
Nem is lehetne minden fotózást ezért eltolni, de ugyanakkor végtelenül unalmasnak és műnek gondolnám, ha mindig a tökéletes pillanatra várnánk. Az életünk velejárói az évszakok és az időjárás ezer arca. Csak a szeretet állandó ebben az egyenletben.

Akkor hát mért ne örökíthetnénk meg azt a tüzet bármikor?!

Csak szépen végig kell gondolni, mit szoktunk csinálni télen? Korcsolyázni! Vagy hógolyózni - már ha van hó.
Ha esik, akkor behúzódunk egy árkád alá, csak bemegyünk a metróba. Ha hideg van, felveszünk egy szép kötött pulcsit, iszunk egy kis forralt bort.
Ha meleg van, akkor pedig lazán, nyáriasan öltözünk, lábat lógatunk egy szökőkútba, bármi!

A városi fotózás, akármilyen furcsán hangzik, egyenlő a természetességgel, hiszen ez számunkra a természetes közeg.

Amikor a fotózásra készülök, akkor sokat beszélgetek a párjaimmal a hobbijaikról, kedves időtöltéseikről. Próbálom belőni a stílusukat és együtt ötletelve keresünk a fotózásokhoz helyszíneket. Ha az irány megvan, akkor érdemes átgondolni, szükség van-e valamilyen engedélyre, belépődíjra, hiszen gyakran tévedhetünk magánterületre. Ha minden megvan, akkor rátérhetünk a ruhákra, kiegészítőkre. Ebben legalább annyira fontos, hogy megmutatkozzon a pár személyisége és hogy passzoljon a helyszínhez a ruhaválasztás stílusában és színekben.

Bónusz tipp: A városi sétákat napfelkeltére időzíteni. Ilyenkor csak magunk lehetünk az utcákon, köztereken és megélhetjük a város egy nagyon személyes, varázslatos arcát. Akiket sikerült eddig rávenni, azok kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy nem csak egy szuper sorozattal, de egy életre szóló élménnyel is gazdagodtak.

Legfontosabb tanácsom mégis az, hogy tegyétek félre az elvárásokat, válasszatok olyan helyszínt, ami közel áll hozzátok és olyan kiegészítőket, amiben kényelmesen és önazonosan érzitek magatokat. A többit pedig hozzáteszi az alkalom, a fotósotok szeme és személyisége.

Katulic Kitti - Fotográfus
The Wedding Fox

Összesen 11 db kép

A városban jártam - Katulic Kitti 1.
A városban jártam - Katulic Kitti 10.
A városban jártam - Katulic Kitti 9.
A városban jártam - Katulic Kitti 8.
A városban jártam - Katulic Kitti 7.
A városban jártam - Katulic Kitti 6.
A városban jártam - Katulic Kitti 5.
A városban jártam - Katulic Kitti 4.
A városban jártam - Katulic Kitti 3.
A városban jártam - Katulic Kitti 2.
A városban jártam - Katulic Kitti 11.