QueenEsküvő

Filléres esküvő

Filléres esküvő

2021-11-23 12:00     Szerző: Bojtos Rebeka

A legtöbb menyasszony, ha nem is nagyabroncsos, kastélyban tartott tökéletes esküvőre vágyik, de valamilyen hozzá közel álló, akár gyerekkora óta dédelgetett módon szeretné megünnepelni a szerelmével való egybekelését.

A lakodalom azonban hatalmas anyagi vonzattal jár, amit sajnos nem minden pár engedhet meg magának. Sokan döntenek ezért úgy, hogy csak bemennek aláírni a papírokat, esetleg templomi szertartás és utána vacsora a szülői háznál. Ez viszont a lakodalom elengedését is jelenti.

Áthidaló megoldás lehet, ha az ember szeretne ünnepelni és még akár egy kis dekorációval is egyedivé tenni az estét, hogyha spórolós esküvőt próbálunk tartani. De mennyibe is kerül egy olcsó esküvő és hol lehet pénzt megtakarítani?

Most megpróbáljuk feltárni nektek ezt a kérdéskört és segítséget nyújtani egy olcsó esküvő megszervezésében, vagy akár csak húzni kicsit a költségeken, ha az esküvő közeledtével azt érzitek, hogy túl fogjátok lépni a költés kereteteket.

Az első, amit fontos leszögezni, hogy minden esküvő költségeit a meghívottak száma tudja a legjobban megdobni, így a legtöbbet azzal lehet spórolni, ha tényleg csak azokat hívja meg az ember akiket mindenképp szeretne ott tudni. Most 40 fővel fogunk számolni, így a szűk családi kört és akár még a legközelebbi barátokat is megtudjátok hívni.

Helyszín

Ha az ember olcsó esküvőt szeretne, akkor kettő dologra biztosan szüksége lesz, az idejére, hiszen amit ti csináltok meg és jártok utána azt a munkadíjat is megspórolhatjátok, illetve némi pofátlanságra, vagy legalábbis arra, hogy tudjatok kérni.

A legtöbbet akkor tudtok spórolni a helyszínen, ha saját vagy ismerős tulajdonában lévő ingatlanban van a lagzi, hiszen így nincs terem bérlet, és az ital behozásért sem kell pluszba fizetni. Ha nincs az ismeretségi körben olyan, aki nagyobb kerttel rendelkezik és ezt egy estére a rendelkezésetekre tudja bocsátani, akkor próbáljatok meg egy olyan közösségi teret keresni, amit olcsón ki tudtok bérelni.

Állófogadásban érdemes gondolkozni, mert így nem kell annyi hely, illetve asztal a vendégek leültetéséhez. De ha megtudjátok oldani extra költségek nélkül az ültetett vacsorát is, akkor az is tökéletes választás lehet.

Ételek és italok:

Italokkal kapcsolatban próbáljatok felkeresni egy ital nagykereskedést, aki kiszolgál magánszemélyeket is, illetve figyeljétek a különböző szeszesitalokat forgalmazó webáruházakat akciókért.

Üdítő italokkal, kávéval, rövid italokkal és sörrel együtt 40 főre körülbelül 40 000 Ft-al számolhattok. A család ital fogyasztási szokásaitól függően ebben lehet eltérés.

Az ételnél szintén érdemes családot, barátokat össze fogni és segítséget kérni. A vendégváró falatokkal, sós és édes süteményekkel. A fő ételekben is összefoghattok persze, és alapanyagokat megvásárolva együtt, de ha nem akarjátok sütéssel-főzéssel tölteni az esküvő előtti napot, akkor érdemes rendelni pár bőségtálat. Itt is változó lehet, hogy mennyire van szükség. Egy 4 személyes bőségtál ára 6-12 000 forint között van. Ha gyerekek is vannak a vendégek között, akkor valószínűleg elegendő lesz 8 tál is. De középáron, 10 tállal számolva nagyjából 80 000 ft a vendégek megvacsoráztatása.

Ha nem ragaszkodtok hagyományos menükhöz akkor egy-egy tál helyett rendelhettek pizzát is a költségeken is csökkent és a falatozás élményét is bővíti.

Torta:

Az esküvői torták hírhedten drágák. Természetesen az árért valóban csodás és finom tortákkal lephetjük meg a vendégeket, de ha nem tudjuk rá kiszorítani a pénzt ezen is lehet spórolni. Több tálcás torta állványt, 8 000 ft körül lehet bérelni, nagyjából ilyen összegből a Pepcoban vagy Kikben is hozzájuthattok több darab egy tortás állványhoz. Szabadon választhattok, hogy milyen összképet szeretnétek. Ezekkel tudjátok biztosítani a nagy torta összhatást. Ha van egy jó áron dolgozó cukrászotok egyszerűen rendeljetek tőle 3 db 16 szeletes tortát, mivel készültök más édességekkel is, vágjátok nyugodtan kisebb szeletekre. Ha nincs olyan kapcsolatotok ahol olcsó és finom tortát tudtok rendelni, akkor próbáljatok ki Tescos és Auchanos kész tortákat és a lagzira vegyetek olyanokat, amik nektek ízlettek. Egy két hasonló marcipán vagy élő virág felhasználásával pedig akár különböző megjelenésű tortáknál is egységes összhatást hozhattok létre. Így a tortát díszítéssel együtt is 20 000 forintból kényelmesen kihozhatjátok.

Dekorációk:

Természetesen dönthettek úgy is, hogy nem lesz egyáltalán dekorációtok. De ha már lagzit szerveztek valamivel érdemes készülni. Kérdezzetek körbe az ismeretségi körben, hogy kültéri karácsonyi izzókat tudnak-e kölcsönadni, ezeket futtassátok át a kerten. Égősor mellett, lehet még pár lampion, vagy a torta alátét csipkéből nagyon hangulatos zászlócskákat készíthettek. Olcsón alkothattok nyomtató papírból papírvirágokat is. Illetve a már említett olcsóbb üzletekben érdemes szétnézni, szezonális dekorációkból is. Itt találhattok esküvős hangulatú olcsóbb darabokat.

A dekoráció részét képezhetik szúnyog riasztó fáklyák is, ezek nem csak hangulatosak, de a bogarak sem lepnek majd el titeket.

Illetve szintén, ha a családban van olyan váza, dekoráció, amit kölcsön tudtok kérni, vagy nagymamának van rózsabokra, ami akkor virágzik, akkor kérjetek róla bátran virágot. A család és a barátok biztosan örülnek, ha segíthetnek és ezekkel még romantikusabb belsőségesebb hangulatot teremthettek.

Tipp: a cuki kicsi dekorációk és asztal szórók megvásárlása jó ötletnek tűnhet, de valójában nem adnak hozzá sokat a hangulathoz, és a fotókon sem nagyon fognak látszani, inkább válasszatok kevesebb de nagyobb dekorációs elemeket.

Ezeken az alapelveken elindulva körülbelül 30 000 Ft-ból csinos dekorációt varázsolhattok.

Kedves gesztus lehet, ha a sok segítő kezet az esküvőn is megköszönitek majd.

Fotós

Ha fontos nektek hogy jó fotók készüljenek, szeretnétek esetleg kreatív fotózást, akkor érdemes profi fotóst felbérelni. Az, hogy erre mennyit költötök már csak rajtatok múlik. Ha nincs szuper művészi képekre igényetek csak szeretnétek, ha valaki csinálna éles képeket akkor válaszotok nyugodtan olcsóbb fotóst is. Közép ár kategóriában 200 000 ft körül találhattok fotóst. De ha van a ismeretségi körben olyan aki foltozással foglalkozik egyeztessetek vele és tegyetek valamilyen ajánlatot ami nektek megfelel, hátha eltudja annyiért vállalni.

Szépészet

Ha spórolni szeretnétek sajnos ezen érdemes. Ha magatok készítitek a hajatokat és sminketeket vagy van egy ügyes barátnőtök, akkor akár 50-60 ezer forintot is megspórolhattok.

Ruha

Ha a vőlegény egyébként nem hord elegáns öltönyt, akkor erre az alkalomra sem érdemes venni. Ha van egy elegáns nadrágja, vegyetek hozzá egy új inget, amiben jól érzi magát a párotok és jelenjen meg nyugodtan casual a nagy napon. Ha egyébként is van, hogy felvesz elegánsabb darabokat és nincs készleten, ami megfelelő lehet a nagy napra akkor nem érdemes eltekinteni tőle, hiszen máskor is fel tudja majd venni.

A menyasszonyi ruha már bonyolultabb kérdés, hiszen ez általában nem egy többször hordható darab és még a legolcsóbb bérlés vagy varratás is 60-80 ezer forintnál kezdődik. Ha nagy abroncsos hercegnős ruhát szeretnétek, akkor azt valóban érdemesebb kibérelni. Viszont ha valami egyszerűbb a vonalú vagy testhez álló, taft vagy csipke ruhára vágytok és nincs nagy minőségi igényetek csak csinosnak szeretnétek magatokat benne érezni, akkor próbálkozhattok netről rendelt darabokkal. Azonban ebay és aliexpress helyett inkább tavasszal barangoljatok el a shien weboldalára, ekkor egyszerű de szép ruhákat találhattok 10-30 000 Ft körül. Nagyon fontos, hogy itt a többiek vásárlásáról is megnézhettek fotókat a ruhákról így láthatjátok, nagyjából hogyan fog kinézni élőben. A HM webshopjában is elérhetőek esküvői darabok, ezek ugyan drágábbak, de a nyári szezonban akciósan évről évre lehet találni ruhákat 40 000 forint alatt.

Ha nincs fehér cipő a háznál, természetesen erre kell költeni, 12 000-es költségkerettel azonban már bőven fogsz tudni válogatni is.

Gyűrű

Valamennyit a gyűrűn is lehet spórolni, hiszen nagyon extra dekorációkat és gyémánttal körbe kirakott karikagyűrűket is lehet ma már kapni. Azonban nem a gyűrűn érdemes „nyerészkedni”. Két nagyon fontos dolgot vegyetek figyelembe. Az egyik, hogy időtálló darab legyen, tehát ha nem arany ékszert választotok, akkor is olyanban gondolkozzatok, ami pár év után nem lesz teljesen karcos. Illetve fontos hogy tetsszen nektek, hiszen ha minden jól megy, egész életetekben viselni fogjátok.

Egy pár arany karikagyűrű 70 000 Ft-nál kezdődik, de ha 120 000-et rá tudtok szánni, akkor válogatni is fogtok tudni.

Zene

Ha a lagzitokat inkább beszélgetősre tervezitek, mint táncolósra, és inkább csak eg- egy tánc lesz, akkor egyénileg is megoldhatjátok azt az egy-egy számot, ami kelleni fog. Ha viszont szeretnétek, hogy egy jó hangulatú táncba torkolló parti legyen, akkor érdemes hívni egy dj-t (válasszátok nyugodtan a legegyszerűbb csomagokat.) Ezt azonban gondoljátok át jól, hisz ebből a 40 főből sokan családtagok. Ha a szülők vagy testvérek nem olyan táncos lábúak, akkor nem biztos, hogy kb 10 fő táncparkettre csábításáért megéri szakembert hívni. Ha viszont az egész család szeret mulatni, akkor mindenképp a hivatásos előadó a jó megoldás. Olcsóbb dj ára ma olyan 120 000 Ft körül mozog.

Meghívó

A meghívó egy szép emlék minden vendégnek, nem érdemes kihagyni. készíthettek valamit házilag is, de rengeteg meghívós webshopot találhattok, ahol már 300 forinttól simán találhattok meghívókat. Ebből elég családonként egyet adni, tehát maximum 20 darabra lesz szükségetek így nagyjából 6000 forinttal számolhattok.

Köszönet ajándéknak

Valami ki aprósággal, akár fotóval, hűtőmágnessel, mézeskaláccsal, kedves dolog készülni a vendégeknek, ezt 10-15 000 Ft-ból valószínűleg fogjátok tudni finanszírozni.

Virág

A menyasszonyi csokor készülhet persze művirágból, vagy akár szárított virágból is de nem érdemes kihagyni. Illetve a szülőköszöntő csokor is kedves gesztus, amit érdemes megtenni. Menyasszonyi csokrot művirágból 15 000 körül, élővirágból pedig 22 000-ért már találhattok. Ha ügyes kezűek vagytok magatok is megköthetitek, ezzel természetesen tudtok spórolni. A szülőköszöntő csokrot, virágkötőnél 5000 forinttól köttethettek, különböző élelmiszer üzletekben szezonális csokrot pedig 3000 Ft körül kaphattok.

Ha vannak koszorúslányok nekik is készülhettek csokorral, a spórolás jegyében ez nem kötelező, bár a kínáló asztalokra vázába téve emelhetik az este fényét.

Virágra tehát nagyjából 40 000 forinttal számolhattok. Természetesen jó kapcsolatokkal és jó kézügyességgel ebből is le lehet faragni.

Szertartás

Ha a kiválasztott anyakönyvi hivatalban nincs terembérleti díj és hétköznapi időpontot választotok, akkor a házasságkötés ingyenes. Ha munkaidőn kívüli időpontot választotok, akkor ennek változóan 20-60 ezer forintos költsége is lehet. A templomi szertartás is a saját templomotokban alapvetően díjmentes, bár egy kisebb összeggel ekkor érdemes a templomnak készülni adományként.

Spórolni, tehát egész sok dolgon lehet, főleg ha sok mozgósítható barát és családtag van. A mi becslésünk, hogy ezeket az irányelveket figyelembe véve, ha szeretnétek egy kisebb lakodalmat, akkor a 40 fős esküvő ára körülbelül 320-950 000 Ft között mozog. Persze sok függ az igényeitektől és attól, hogy mennyi és milyen segítséget kaptok. De láthatjátok, hogy nem feltétlenül kell több millió egy lagzis esküvőre, így ha nem olyan sok pénzből gazdálkodtok, akkor sem csak az a lehetőségetek, hogy bemenjetek aláírni a hivatalba.

Összesen 9 db kép

Filléres esküvő2
Filléres esküvő1
Filléres esküvő3
Filléres esküvő4
Filléres esküvő5
Filléres esküvő6
Filléres esküvő7
Filléres esküvő9
Filléres esküvő10