QueenEsküvő

Rétegek bűvöletében

Rétegek bűvöletében

2021-05-25 12:00     Szerző: Bajcsi-Nagy Balázs

Minden pár számára fontos kérdés, hogy milyen módon lehet a gyűrűiket teljesen egyedivé tenni. Erre kínál megoldást a rendkívüli mokume gane technika.

De mit is rejt ez a még kevesek által ismert kifejezés? A mokume gane egy több száz éves japán technika. Jelentése „faerezet mintázatú fém”. Az unikális mokume ékszerek elkészítése rendkívül bonyolult, így nagyon kevés ötvös tudja alkalmazni ezt Magyarországon. Az eljárás lényege, hogy a művész két, vagy több eltérő nemesfém rétegeinek sokaságát dolgozza össze egy tömbbé és az így kapott rétegelt anyagot különféle módszerekkel alakítja. Ilyen módszerek például a csavarás, a kovácsolás és a különböző forgácsolási módok. Az így létrejövő ornamentum minden esetben egyedi, és megismételhetetlen. A minták tekintetében a lehetőségek száma végtelen.

– Faerezet, csillag, esőcsepp minta… szabadon lehet személyre szabni az ékszerpáros anyagát. A színek és a minták kiválasztása mellett még a rétegszámot is meg lehet határozni, mely tényező növelésével egyre részletgazdagabb mintát kapunk. Természetesen az így elkészített különleges ékszerek is továbbgontolhatóak olyan hagyományos aranyműves technikákkal, mint egy kerettel való díszítés, vésés vagy a drágakőfoglalás. Ez a minta természetesen nem csak az ékszer felületén fut, hanem átszövi az ékszer egész testét. Ez eredményezheti azt, hogy a minta nem kopik le, továbbá rendelkezik a nemesfémek megfelelő tulajdonságaival, hogy a mokume gane technikával készült ékszererpáros legalább egy életen át kitartson. Bajcsi-Nagy Balázs Ötvösművész, fémműves tervező, ötvöstanár Mokume.hu alapítója.

Összesen 6 db kép