QueenEsküvő

“Csúcs” élmény.....,

“Csúcs” élmény.....,

2024-04-05 09:18     Szerző: Semegi Rebeka

avagy hogyan vált az elmúlt 95 évben a Hochschober név fogalommá.

Budapestről indulva mindössze 5 órás út alatt juthatunk el az év nagy részében hóbiztos síparadicsomba, az 1763 m magasan fekvő Turrachba, mely a Turrachersee – Turrachi tó partján fekszik. Turrach, a nagy távolság ellenére is, könnyen megközelíthető,  mivel az út 90% autópályán  megtehető. Az osztrák határ átlépése után, célpontunkhoz közeledve egyre több lenyűgöző, lankás hegyvonulat tárul a szemünk elé, melyek márciusban még csinos hósapkát viselnek.

Az utolsó kilométereket egy hágó úton kell megtenni, az út elején a Mura partján fekvő bájos kis faluban már a tavasz az úr. Ezt a  házak elé kihelyezett húsvéti dekorációk mellett a virágba borult fák is jól jelzik. A hágó úton rusztikus patak mellett haladhatunk  tovább, melyet a mostanihoz hasonló, vízbő időszakokban a kis zuhatagok mellett több, igazán látványosra duzzadt vízesés is tarkít. 

Ahogy felfelé halad az autó, a tavaszból lassan átgurulunk a télbe, melyre először csak hó foltok utalnak, de mire felérünk a Turrachsee-hez, már 40-50 centi hóval és a két hegyoldalban húzódó számos sípályával, igazi téli kaland vár bennünket.  A tó két tartomány, Stájerország és Karintia határán helyezkedik el, 1763 méteres magasságban. 

A téli sportok szerelmesei decembertől egészen húsvétig élvezhetik a hóbiztos terep nyújtotta lehetőségeket. A környék azonban a melegebb hónapokban is rengeteg természeti kinccsel várja az aktív pihenésre vágyókat. A nyári meleg elől is tökéletes menedék Turrach és környéke, hiszen itt 30 foknál soha nincs melegebb, melynek köszönhetően szúnyogokkal sem kell az ide látogatóknak megküzdeni. A hegyek és a tó viszont a hótakarót levetkőzve is lélegzetelállító élményt nyújt.

A tó csücskéhez érve közelítettük meg a Hotel HOCHSCHOBER**** superior szállodát, melynek építészete első ránézésre kicsit talán eklektikus, ui. a homlokzaton több stílusjegy kapott helyet: ilyen pl.  a tájból szinte kiugró kínai épület. Később válik számunkra nyilvánvalóvá, hogy ez a sokszínű megjelenés annak a folyamatos fejlődésnek a lenyomata, melyet a Leeb és a Klein család már 3. generációban évről évre végez azért, hogy vendégeiknek még egyedibb és teljes körűbb élményt tudjanak biztosítani. 

Az építészeti sokszínűség a belső terekben is fellelhető, azonban a profi enteriőrnek köszönhetően egyáltalán nem zavaró, inkább egy felfedezés a pihenés közepette. A felfedezés élményét adja át nekünk a hotel kissé labirintus jellegű felépítése is. Elveszni ugyan nem lehet benne, de teret ad a helységek közti kalandos közlekedésre. 

A kívülről jól látható panorámás könyvtárszobát, melyben több mint 1000 könyv kapott helyet, az éttermen keresztül tudjuk könnyedén megközelíteni. A wellnessbe pedig a szállodán belül két lejárat is  vezet, a lift azonban nem egyből a medencékhez visz, hanem egy folyosóra, melyen áthaladva két érdekes kiállítást tekinthetünk meg.

A hotel halljába belépbe begyújtott kandalló, elképesztően finom illat  és mosolygós személyzet fogad bennünket. A korai érkezés miatt a szobánk még nincs kész, de a csomagjainkat átveszik megőrzésre, hogy ne akadályozzanak addig sem a pihenésben, üdvözlő itallal kínálnak és  megmutatják a szépen csobogó fali kutat is, melyből a vendégek korlátlanul fogyaszthatják a friss forrásvizet. Ilyen fali kutakkal a komplexum számos pontján találkozhatunk, a kihelyezett poharak csábítanak bennünket a hidratálásra. Majd az étterembe vezetnek bennünket, hogy a várakozást a imbisz ebéd elfogyasztásával tölthessük.

A hotel hangulata egyedülálló, kutyabarát és gyerekbarát szállás. Ezt elsőként a vendégeken keresztül tapasztaljuk meg, ott tartózkodásunk alatt 8-10 kutyás vendég és rengeteg család vette igénybe a hotel szolgáltatásait, melyek közé tartozik például a játszószoba is, ahol profi dadusok gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról, ha a szülők kicsit kettesben is kikapcsolódnának. A különböző nehézségű és hosszúságú síterepet kicsi és a nagyok egyaránt kedvelik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez nem csak egy családi vállalkozás, hanem  egy olyan hely, ahol pár napra minden vendég egy nagy család része lehet.

A kutyusok az éttermet és a wellnesst nem használhatják, de a fedett teraszon elkísérhetik a gazdit akár az étkezésekre, itt a pincérek az ő részükre is szívesen szervíroznak vizet. Illetve a szállodától egész a sípályáig rengeteg zacskó+kuka spotot találhatunk, így a négylábú kedvencekkel való utazás is igazán kényelmes.

A szobánkat elfoglalva először a bájos osztrák síparadicsomhoz 100%ban illő enteriőrre és a tisztaságra figyelünk fel, mely az egész szállodára jellemző. Majd csodálatos kilátás tárul elénk. A szobában az ágy mellett asztal, kanapé és beszélgető sarok kapott helyet, így tökéletes helyszínt biztosítva az itt szerzett élmények kipihenéséhez. Érkezésünkhöz több kedves kis üzenet is társult, megtudhattuk, hogy a csodálatos tisztaságért Erika nevű szobalányunk a felelős és friss virág társaságában Karin Leeb asszony és férje, Martin Klein úr is üdvözöltek a vendégek között. 

A Kína torony pont szemben volt szobánkkal, így kitüntetett helyre került a felfedezésre váró terek listáján. Már a csomagoláskor tudtam, hogy Ausztriában teljesen egyedülálló épületet nézhetünk meg, így a hely hangulatához illeszkedő társasjátékot és kimonó mintás felsőt is csomagoltam a még teljesebb élmény átéléséhez. A Kína torony legfelső szintjét nyitvatartása alatt a vendégek korlátlanul használhatják és keleti környezetben fogyaszthatják a kihelyezett gyógyteákat. A heti programban pedig vezetett teázás és teaszertartás is helyet kapott, így aki még aktívabban szeretett volna elmélyülni a kínai tea kultúrájában, annak erre is lehetősége volt. 

A gazdag program és élménykínálat mellett csak egyszer tudtunk edzeni, de így alkalmunk nyílt kipróbálni a hotel panorámás konditermét is, melyben a sok eszközt tóra néző kilátással vehettünk igénybe. A konditerem eszközparkja kifogástalan volt és a hosszú nyitvatartásnak köszönhetően az edzettségüket egy utazás alatt is karbantartó vendégek számára tökéletes választás a HOCHSCHOBER. Az egészséges életmódot egyébként a konditerem mellett bio zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ételkínálattal, a menükben vegetáriánus és vegán opciókkal és olyan étkezési időbeosztással is támogatják, mely illeszkedik a 16-8 as diétához is. 

A hotel ellátása az étkezés terén egy meghatározó, de nehezen átadható élmény. Az ételeket díjnyertes szakácsok és egy-egy területre specializálódott séfek biztosítják, a kiszolgálás pedig a több mint 200 vendég ellenére is gyors és zökkenőmentes. 

A svédasztalos reggeli megálmodásánál a szálloda vezetésének határozott célja volt, hogy minden vendég megtalálja azt, ami számára a tökéletes reggeli élményét  nyújtja. A 3 helyszínen lévő pultokon több mint 100 féle étel kapott helyet. Olyan kánaánja ez az ételeknek, hogy 3 nap nem is elég arra, hogy az ember mindent végig kóstoljon, ami megtetszett neki. A reggeli alatt profi baristák által készített kávé, önállóan facsarható és kombinálható gyümölcslébár és több mint 20 féle tea különlegesség biztosítja a folyadékbevitelt. A reggelinél a személyes kedvencem a friss gyümölcs és mag kínálat, a sajt tálak és az impozáns tálalási megoldások voltak, mint például a kaptár alakú mézadagoló és a friss lépesméz. 

Az Imbisz ebéd olvasása közben, őszintén bevallom, nem tudtam pontosan, mire számítsak. Az étterembe lépve, két könnyű leves, minden nap kétféle meleg étel és bőséges választékú, jól variálható salátabár várt bennünket, valamint sütemények és gyümölcsök. A kiadós reggeli és nehéz vacsora között tökéletes volt ez a könyedebb étkezés, mely után újult erővel vehettünk részt a HOCHSCHOBERN-en, melynek magyar fordítása nagyjából „hochschoberolás”.

Ebben a hotelben gyakorlatilag lehetetlen éhen halni, de ha valaki a bőséges főétkezések között is szívesen falatozgat, annak a kávézóba kihelyezett gyümölcsök és a wellnessben elhelyezett magvak lehetőséget adnak a nassolásra. Mi ezzel a lehetőséggel nem tudtunk élni :D a kiváló főétkezések miatt azt gondolom, hogy ez az a hely, ahol a minibárt keveseknek jut eszébe kinyitni, hiszen amire szükségünk lehet, azt a hotel maradéktalanul biztosítja. 

Minden esténket megkoronázta a vacsora, mely határozottan biztosította a fine dine hangulatot az asztalokhoz szervírozott, különlegesen elkészített és tálalt fogásokkal, de nem „csak” egy fine dine élményt kaptunk, hanem még annál is többet. Az 5 fogásos vacsora, az asztalhoz szervírozott, választható előételből, levesből, főételből és desszertből állt, az 5. fogás pedig, mondhatnánk, hogy az, amit találtunk, de ez nem írja le jól azt a bőséget, amit ezen étkezéskor is elénk tárt. Friss pékáruk, salátabár, 5-6 féle desszert,  fagyi bár és a reggelihez képest dupla akkora sajt választék várt bennünket a korlátlan fogyasztásra. Az első nap még frissen készített vattacukrot is szervíroztak a gyerekek (és a felnőttek) örömére. Elképesztő volt az a gasztronómiai élmény és színvonal, amivel a HOCHSCHOBER-ben találkoztunk. Az élményeket pedig csak emelte, hogy több magyar pincér is dolgozik a hotelben, így távol a magyar határtól is kedves hazai szavak segítették az önfeledt kikapcsolódásunkat.

A HOCHSCHOBER-ben uralkodó, emelkedett hangulathoz az alkalmazottak hatalmas hozzáadott értéket képviselnek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ők a szálloda lelke. Szorgalmasan, jókedvűen, maximális körültekintéssel végzik munkájukat a szálloda marketingesétől a pincéreken és a betanuló kollégákon át a szobalányokig.  Amikor alkalmam volt beszélgetni Christoph Niederwimmer-rel,  a tulajdonos jobb kezével, meg is kérdeztem, hogy hogyan tudják elérni a 110%os munkamorált, amit a kollégáik képviselnek. Elárulta, hogy náluk minden alkalmazott családtag, de ez nem csak amolyan marketingfogás. Valóban megbecsült tagjai a családnak a dolgozók. A helyi viszonyokhoz képest is kiemelkedő fizetést kapnak, továbbá biztosítanak nekik szállást, teljes ellátást ugyanazokkal az ételekkel, mint a vendégeknek, szabadnapjaikon pedig mindannyian vendégek lehetnek: ezeken a napokon is biztosított a teljes ellátás és használhatják a szálloda minden szolgáltatását. 

Nem csoda, hogy a hotel díjnyertes munkahely és a hotelszakmában kiváló elismerésnek örvendő képzéseket is tartanak, hogy az elmúlt 95 évben megszerzett tudást, tovább adják a következő generációknak. A hotel 18 országból foglalkoztat dolgozókat, amelyek között a nemek aránya nagyjából egyenlően oszlik el. 

A wellness részleg ugyan utoljára maradt, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni. A szálloda vezetését dícséri az itt is kialakításra került különleges enteriőr, mely épitészerileg és elrendezésében is eltér egy megszokott wellnes megjelenésétől, így már a látvány is egy teljesen új élményt biztosít. Több pihenőszoba is kapott helyet ezen a szinten, rengeteg nyugággyal és kanapéval, így a 90% foglaltság ellenére sem éreztük zsúfoltnak. Több benti medence mellett megtalálhatjuk a szabadtéren Ausztria legmagasabban fekvő pezsgőfürdőjét és az egyedülálló, „tó a tóban” fűtött medencét, mely egy teljesen egyedi újítása volt a tulajdonosnak a 90-es években. A Turrachi tóból leválasztott, 28 – 30 C-ra melegített, egész évben használható, úszómedence méretű terület 3 méter mély és az alja a természetes tó alja is egyben.

Már önmagában ezért is megéri ellátogatni a hotelba, hiszen ez egy olyan egyedi technológia, ami annak ellenére, hogy több mint 30 éve biztosítja az egész éves fürdőzést a hotel vendégeinek, a mai napig forradalminak hat. Ott tartózkodásunk alatt, maga a Turrachi tó hőmérséklete 2 fok volt, és olyan vastag jégréteg borította, melyen még motoros szán is közlekedett, így elképesztő élmény volt, mikor belemerültünk a felmelegített „tó- a tóban” medencébe és a nap cirógató sugarai mellett az elénk táruló hófödte hegyek látványában hódolhattunk az úszás szeretetének. 

A Turrachi tóban való megmerítkezés után, a rövid befelé tartó szakaszon is könnyen átfagy még kora tavasszal az ember, de szerencsére a szállodának a szauna világa is egyedülálló. Gőzkabin és 3 nagyméretű, panorámás kilátással rendelkező szauna biztosította a felmelegedést, melyekben napi több szauna szeánszon is részt lehetett venni. 

A vízi élmény levezetését a wellness szintjén kiépített Hammam fürdő biztosította, mely egy hamisítatlan török fürdő élményét hozta el a HOCHSCHOBER vendégei számára. Habos, vérpezsdítő fürdetés, relaxálás a forró köveken, majd lazítás a török hangulatú pihenő szobában, ahol különleges italok elfogyasztására és nassolásra is van lehetőség. 

Mi is tehát az a HOCHSCHOBERN – hochschoberolás számomra? Az a páratlan élmény, amire nem is tudod, hogy vágytál addig,  amíg ki nem próbáltad. Teljes testet és lelket átható feltöltődés, ahol egy helyen kaphatod meg a Kelet és a Nyugat legnagyobb csodáit. 

Mi ugyan nem síelünk, de az utazásunk alatt fellátogattunk a Nocky’s AlmZeit-re a Panorama felvonóval, hogy egy kis hamisítatlan havas, hegyi élményben vegyünk részt. Egyszer biztosan eljövünk ide túrázható állapotában is, hiszen a látvány, ami elénk tárult, felejthetetlen volt és nekünk, mint avatatlan szemeknek izgalmas volt látni a sok síelőt, akik még így a szezon végén is jelentős számban voltak ezen a különleges hóbiztos síterepen. 

Látogass el Te is ide! www.hochschober.com

 

Összesen 21 db kép

Álomutazás Ausztria
Álomutazás Ausztria 12.
Álomutazás Ausztria 13.
Álomutazás Ausztria 14.
Álomutazás Ausztria 15.
Álomutazás Ausztria 16.
Álomutazás Ausztria 17.
Álomutazás Ausztria 18.
Álomutazás Ausztria 19.
Álomutazás Ausztria 11.
Álomutazás Ausztria 10.
Álomutazás Ausztria 9.
Álomutazás Ausztria 2.
Álomutazás Ausztria 1.
Álomutazás Ausztria 3.
Álomutazás Ausztria 4.
Álomutazás Ausztria 5.
Álomutazás Ausztria 6.
Álomutazás Ausztria 7.
Álomutazás Ausztria 8.
Álomutazás Ausztria 20.